Acai bogyók és Goji bogyók – Szuperételek, Szupergyümölcsök vagy csak Egzotikus gyümölcsök?

Rate this post

Az elmúlt években nagyon népszerűvé váltak világszerte, főleg Észak-Amerikában az acai és goji bogyók. Az acai és goji =egészséges ételkivonatokat külön árulják, valamint kevert formában az acai és goji levet, továbbá acai berry étrendkiegészítőként is. Sokan mesés gyógyító hatásokat tulajdonítanak nekik; néhány való igaz, hogy túlzott. Szóval felejtsük el a reklámot és vizsgáljuk meg a tényeket.

acai-es-goji-bogyok

Az acai bogyó az acai pálmafa (Euterpe oleracea) gyümölcse, amely vadon nő Közép- és Dél-Amerikában, főleg Brazília esőerdeiben. Minden egyes fa két termésnyi acai bogyót biztosít évente, egy termés 700-900 bogyót tartalmaz összesen. Az acai bogyók lilás-feketék színben, hasonlóak kinézetben, mint a szőlő, csak kisebbek. Az acai bogyó továbbá ismert még amazon bogyó, brazíliai bogyós és brazíliai pálmabogyó néven is.

A goji bogyó pedig a közönséges ördögcérna gyümölcse, amelyet mára már sok helyen növesztenek, főképp Kínában, Mongóliában és a tibeti Himalájákban. A goji bogyó sokak szerint eredetileg Ázsiából és Délkelet-Európából származik, több ezer éve. A goji a kicsi, piros bogyó, amely hasonló alakú, mint a ribizli, és sok más néven is ismert, mint például farkasbogyó, kínai farkasbogyó, mede bogyó, lycium, tibeti goji, himalájai goji és házasság bogyó.

Őshonos népek több évszazada használják az acai és goji bogyókat a tápanyagtartalmuk és gyógynövény hatásuk miatt. Kortárs tudósok igazolták, hogy kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik ez a tápanyagtartalomban nagy gyümölcs, és jelentősen csökkenti a kártékony szabad gyököket – a test melléktermékeit, amelyek kárt tehetnek az immunrendszerben. A kutatások kimutatták, hogy az acai bogyó sokkal jobb antioxidáns tulajdonságal rendelkezik, mint a vörösbor és a zöldtea!

Új kutatások szerint az acai bogyó több kalóriával (és energiával) rendelkezik, mint a goji bogyó, valamint több rosttal és “jó” zsírral (olajsav). A goji bogyók viszont koncentrációban tartalmaznak gazdag ásványianyagokat, vitaminokat és aminosavakat, valamint szénhidrátokat.

Sok más gyümölcshöz képest az acai és a goji több antioxidánssal, vitaminnal, ásványi anyagokkal, diétás rosttal és egészséges zsírral rendelkezik. Ezek együttesen kiváló hatással vannak a szív- és érrendszerre, az agyra, a bőrre, az ízületekre és az immunrendszerre; továbbá segít a betegségek megakadályozásában, emésztésben, éhség csökkentésében és az egészséges öregedésben.

Nem csoda, hogy hatalmas növekedés történt az acai és goji bogyók valamint termékek eladásában az utóbbi években, ezzel igazolva, hogy ezen gyümölcsök valóban a természet Szupergyümölcsei!

Author at Egészség Gyár |

Szabina fitnesz és táplálkozási szakértő képes volt szerezni egy diplomát ezen a területen. Minden nap folyamatosan ismereteket nyújt ügyfeleinek, akik különleges étrendet igényelnek, akár orvosi akár testi célok miatt. Szabina segített több száz ügyfélen, hogy úrrá legyenek a súlyproblémáikon a megfelelő étkezés, a kiegyensúlyozott táplálkozási program és a testreszabott fitneszrutinok bevezetésével. Jelenleg az első könyvét írja a modern kultúra és a társadalom hatásairól az élelmiszer-bevitel csökkenése céljából.

LEAVE A REPLY